Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2008 14:43 - Стартира дейност Център за дигитални иновации в индустрията
Автор: alashka Категория: Бизнес   
Прочетен: 726 Коментари: 0 Гласове:
0



На пресконференция днес, 16 юни 2008 г., председателят на БСК - Божидар Данев, и изпълнителният директор на „Давид Холдинг” АД – Бальо Динев, представиха новосъздадения Център за дигитални иновации в индустрията.

вж. ПРЕЗЕНТАЦИЯ, данни на Евростат (1, 2) и СНИМКИ от пресконференцията

В изказването си пред присъстващите журналисти председателят на БСК подчерта, че един от основните проблеми на българската икономика е липсата на достатъчно продукти с висока добавена стойност. „Този проблем може да бъде преодолян само по пътя на инвестициите в иновации, по който показател също сме на незавидното 25-о място сред останалите европейски страни. След нас са само Кипър и Румъния”, каза Божидар Данев. Той уточни, че едва 16 % от българските предприятия се занимават с иновации - дейности, процеси, коопериране и т.н., при средно равнище от 40 процента за ЕС-27.

За да отговори на потребностите на българската икономика за повишаване на иновативната активност, ДАВИД Холдинг АД, в сътрудничество със Siemens PLM Software  и  Българска стопанска камара, създаде Център за дигитални иновации в индустрията (ЦДИИ). Асоцииран партньор на проекта е водещата в сферата на ERP консултантска компания Tame Chaos Consulting Ltd.

ЦДИИ предоставя инженерни услуги, специализирано обучение и бизнес консултиране за нуждите на производствените компании, в т.ч. малки и средни предприятия. ЦДИИ е инженерен “back-office” в помощ на производствени фирми, работещи в областта на машиностроенето, енергетиката, електротехниката и електрониката. Удобството се състои най-вече в това, че предоставяните от Центъра консултации и услуги са базирани на методи и средства, каквито повечето производствени фирми не могат да си позволят, предвид значителната инвестиция и все по-големия дефицит на високо специализирани инженерни кадри.

Екипът на ЦДИИ включва над 60 консултанти със специализация в дигиталното проектиране, симулация на процеси, оптимизация на инструментална екипировка, планиране и оперативно управление на производството, планиране и управление на фирмените ресурси, и др.

ЦДИИ ползва най-съвременната технология за дигитално управление на процеси - Digital Mock-UP, която позволява конструиране и симулация на производствените процеси чрез виртуални цифрови модели. Тази технология е възприета и използвана от водещи в световен мащаб производствени компании, поставящи световните стандарти за иновативност – Apple Computer, General Motors, Boeing, Nissan, Rolls-Royce, Nokia, Bosh, NEC, Volvo, Motorola и над  42,000 други фирми по целия свят.

Сътрудничеството с Центъра гарантира на фирмите-потребители по-кратки срокове за техническа подготовка, оптимални проектни решения и високо качество на документацията за производство. Наред с това, базираната на симулации с виртуални компютърни модели технология за дигитално проектиране подпомага въвеждането на иновативни решения в съкратени срокове и при минимален риск от загуби.

Основните предимства за фирмите-потребители на услугите на ЦДИИ са:

  • Подобряване ефективността на процесите при разработка на нови изделия;
  • Съкращаване цикъла на техническа подготовка и времето до пазара с 25%;
  • Намаляване себестойността на продуктите и услугите с 5%;
  • Повишаване качеството и конкурентоспособността на изделията;
  • Ръст на печалбата, в годишен план до 15-20%;
  • Преодоляване на проблемите, свързани с липсата и текучеството на инженерни кадри;
  • Премахване на разходите, необходими за изграждане и издръжка на собствени развойни инженерни звена.

Центърът работи в следните направления:

  • Бизнес консултиране за подобряване на ефективността чрез въвеждане на софтуерни решения за управление на данните, процесите, ресурсите и сътрудничеството през жизнения цикъл  (CAD/CAM, PDM/PLM, ERP/EDM). 
  • Консултации и помощ при управление на проекти и програми за въвеждане на нови продукти и изделия в производството,
  • Обучение на инженерни специалисти и среден управленски персонал за управление на жизнения цикъл и производството,
  • Първокласни инженерни услуги за продуктово развитие и технологии за производство.
  • Бизнес консултиране при въвеждане на системи за управление на качеството,
  • Бизнес консултиране и информационно обслужване за привличане на средства по проекти и програми на ЕС,

До този момент екипът на ЦДИИ е реализирал редица проекти, свързани с трансформацията на процесите на дигитално проектиране и производство за български и чуждестранни фирми.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alashka
Категория: Бизнес
Прочетен: 531230
Постинги: 404
Коментари: 154
Гласове: 624
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930