Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2006 16:43 - Асоциацията на индустриалния капитал в България и Българската стопанска камара обединяват усилията си в подкрепа на българската индустрия
Автор: alashka Категория: Новини   
Прочетен: 1628 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Договор за партньорство подписаха Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Българската стопанска камара (БСК). Подпис под документа поставиха председателите на двете организации – Васил Велев (АИКБ) и Божидар Данев (БСК).

Целта на договора е партньорите да координират позициите си по основни въпроси, свързани с подобряване условията за бизнес и инвестиции в страната и подпомагане на своите членове при подготовката на икономическите, трудовите, социалните, екологични и други изисквания, свързани с предстоящото членство на Р България в ЕС.

Основните направления за сътрудничество на национално ниво ще бъдат:

  • Изготвяне на съвместни законодателни предложения и съгласуване на позициите по актуални законопроекти, касаещи бизнеса;
  • Изготвяне на съвместни анализи за развитие на отделни сектори в икономиката и индустрията, като цяло;
  • Съгласуване на общи позиции по политиката на трудовите възнаграждения;
  • Съгласуване на позиции при преговорите със синдикатите;
  • Сътрудничество в областта на енергийната ефективност, конкурентоспособността на икономиката и развитието на инфраструктурата;
  • Осъществяване на  съвместни мероприятия по подобряване на икономическата и бизнес среда и ползване на структурните фондове на ЕС;
  • Предварително съгласуване и изготвяне на обща позиция по въпроси, разглеждани от Съвета за икономически растеж;
  • Формиране на съвместни експертни групи от представители на бизнеса за работата на Бизнес консултативния съвет към Пакта за стабилност.

Особен акцент в споразумението е поставен върху представителството на двете организации в международните бизнес структури. Българската стопанска камара, като единствената българска работодателска и бизнес организация, член на UNICE (Съюз на индустриалните и работодателски организации в Европа), ще привлича експерти от АИКБ за участие в работата на тази най-мощна бизнес организация в Европа. БСК и АИКБ ще координират работата си с европейските работодателски и бизнес организации, и с органите на Международната организация на труда, и ще създадат общо Представителство в Брюксел.

Освен на международно и национално ниво, двете бизнес организации ще си партнират и на регионално равнище чрез създаване на общи организационни форми на работа в отделните региони.

Договорът е сключен за неопределен срок, а всички общи позиции и решения между партньорите ще се приемат с консенсус.

Конвергирането на бизнес организациите е неизбежен процес в хода на присъединяване на страната ни към ЕС”, заяви при подписването на споразумението председателят на БСК Божидар Данев. Според него, обединяването на експертните и организационни усилия на АИКБ и БСК е положителна стъпка за единното представяне на българския бизнес в международните структури.

Според председателя на АИКБ Васил Велев: “Обединяването на положителните страни на организациите и на техните ресурси за постигането на общи за бизнеса цели при запазване на уникалността на всяка от тях, а не механичното сливане, е правилният подход, осигуряващ максимална представителност на разностранните интереси на българският бизнес”.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alashka
Категория: Бизнес
Прочетен: 531635
Постинги: 404
Коментари: 154
Гласове: 624
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930